AKREDİTASYON NEDİR?
Belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı ve yükseköğretim kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığını değerlendiren kalite güvence sürecidir.
Akreditasyon kalite değerlendirme sürecidir. Akredite olan kurumlar, hizmet ve ürünlerinin belli bir kalite güvence standartlarını karşıladıklarını gösterir. Genel kalitenin artması da daha nitelikli ve daha güven veren organizasyon ve kurumların çoğalmasını sağlar.
Yükseköğretimde akreditasyon süreçleri akademik kalitenin onaylanması, saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun bir aracı olarak görülmektedir.
Ülkemizde Yükseköğretim alanında akreditasyon süreçlerinin, kuruluşlarının yetkilendirme ve tanınma faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının tanınması süreci YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler kapsamında yürütülmektedir.
Akreditasyon Sisteminin Amaçları :
- Eğitim-öğretim programlarının ve süreçlerinin niteliğini arttırmak
- Araştırma alanının yönetimi ve üretilen çıktıların niteliğini artırmak,
- Toplumsal katkı faaliyetlerini bütünsel yaklaşımlarla şekillendirmek, toplumsal katkı süreçlerinin niteliğini artırmak,
- Yönetim kalitesini artırmak, sistematik yaklaşımlarla kaliteyi güvence altına almak,
- Yükseköğretim kurumlarının karşılıklı olarak birbirlerini tanıma sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak
- Diploma ve ünvanların karşılaştırılabilmesine yardımcı olmaktır.
AKREDİTASYON TÜRLERİ
Kurumsal Akreditasyon:
Kurumsal kaliteyi minimum standartlarda garantilemeyi amaçlar.
Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) yükseköğretim kurumlarındaki kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlayan bir dış değerlendirme yöntemidir.
KAP Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir.
Her yıl KAP’a dâhil edilecek yükseköğretim kurumları YÖKAK tarafından belirlenmekte ve belirlenen bu yükseköğretim kurumlarının yapısına uygun olarak değerlendirme takımları oluşturulmaktadır. Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir.
Bu ziyaretleri neticesinde değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmakta ve bu raporlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir.
YÖKAK tarafından KAP kapsamında aşağıdaki kararlar verilmektedir:
- Tam akreditasyon (beş yıl süreyle)
- Koşullu akreditasyon (iki yıl süreyle)
- Akreditasyonun reddi kararı
Üniversitemiz 18.08.2021 ve 31.07.2026 tarihleri arasında Tam Akreditasyona sahiptir.
Program Akreditasyonu:
Bir eğitim-öğretim programının (örneğin, lisans eğitimi, yüksek lisans eğitimi ya da doktora eğitimi) kalite ve mükemmeliyet standartlarına uygun olduğunu ortaya koymayı amaçlar.
Program Akreditasyonu; bir akreditasyon kuruluşu tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş, akademik ve alana özgü standartların bir yükseköğretim programı tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme ve dış kalite güvence sürecini ifade etmektedir.
Türkiye’de akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirme ve tanınma faaliyetlerinden Yükseköğretim Kalite Kurulu sorumludur. Ulusal akreditasyon kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının tanınması süreci YÖKAK tarafından belirlenen ilke ve ölçütler kapsamında yürütülmektedir.
Şubat 2024 tarihi itibariyle Üniversitemiz birimlerindeki 15 program "Program Akreditasyonu"na sahiptir.
Son güncelleme : 4.05.2024 23:26:30